Julkalender - Lucka 19 - Karesuando HF

Vi öppnar lucka 19 och reser långt norrut till Karesunado. OBS - missa inte chansen att vara med i vår jultävling, läs mer längst ner i texten.🏆

När du kör väg E45 norrut och fortsätter tills vägen tar slut på Svenska sidan så har du kommit till Karesuando. Karesuando är en tätort med ca 270 invånare, 18 mil norr om Kiruna. Karesuando är en mångkulturell by, där språken svenska, norska, finska, mäenkieli och samiska pratas. Många i byn arbetar med rennäringen. Det finns två skolor - den kommunala och samiska skolan.

När Fotbollsgnistan kom till Karesunado i maj 2021 gjordes under flera dagar skolbesök med prova-på-pass. Därefter arrangerades en gemensam första träning. På träningen på över 70st barn!! Idag har Karesuando 3st lag för åldrarna i låg-, mellan och högstadiet. Under sommaren tränar lagen på planerna i grannbyarna Idivuoma och Kuttainen. Barnen ville inte sluta spela fotboll i höstas bara för att sommaren var över och tränar såklart futsal nu under vintern.

I slutet av sommaren spelade Karesuando några matcher mot Vittangi SK, matcher som lockade till sig stora publiksiffror. Karesuando deltog även i Gnistancupen med två lag.

Framtidsplanerna för Karesuando är stora och många. Bland annat finns förhoppningar på att kunna bygga en konstgräsplan i byn och en dialog med Kiruna kommun har inletts. Föreningen, som idag är en hembygdsförening, kommer även snart att vara officiellt medlemmar i fotbollsfamiljen.

På Svenska Fotbollförbundets Grassrootkonferens deltog Aleksiina Toivanen från föreningen och berättade om deras verksamhet. Alla var mäkta imponerade och vi är säkra på att hon satte Karesuando på kartan ordentlig.

Tävling
Vi kommer ha en tävling i samband med julkalendern. Bästa fotbollsminne från de områdena vi presenterar kommer vinna ett finfint pris efter att sista luckan är öppnad.
 
För att delta, kommentera på facebook eller maila in ditt bästa fotbollsminne.
 
Vinnaren presenteras på Fotbollsgalan i januari!✨🏆
 
Maila: kansliet@norrbottensff.bd.se