Rapport från Norrlandslägret pojkar 2004

Distriktslag pojkar 2004 åkte till Junsele med 18 spelare och två målvakter som representerade 11 olika föreningar i Norrbotten.

På torsdagen genomförde vi vår första träning i regn och endast ett par plusgrader. Temat för träningen var speluppbyggnad utifrån de principer och arbetssätt vi valt för det här laget

Fredagen inleddes med en träning utifrån temat komma till avslut och göra mål. Regnet hade upphört men en kraftig vind och dålig plan ställde till det lite. På eftermiddagen hade vi två matcher på vardera 1x40 minuter där Ångermanland och Västerbotten stod för motståndet. I den första matchen mot Ångermanland ägde vi större delen av matchen utan att komma fram till några riktigt heta lägen men vi var det laget som skapade mest och hade mest bollinnehav. Efter ca 30 minuter gör Viktor Mattsson 1-0 på en hörna och då kändes det som om vi skulle kunna vinna men efter ett långskott som mer eller mindre blåste in kunde Ångermanland kvittera. Så när som på en nick från nära håll som Tobias Hellström kanonräddade var det ungefär det som Ångermanland skapade i chanser men matchen slutade 1-1

Bara några minuter efter slutsignal var det dags för match mot Västerbotten och där mönstrade vi nästan ett helt nytt lag. Redan efter 3 minuter gör Västerbotten 1-0 och första 15 minuterna blev vi tillbaka tryckta av ett bollskickligt lag. Vi hade alldeles för stora avstånd inom och mellan våra lagdelar och var väldigt utspridda. Från sidan ropade tränarna ut instruktioner för att förändra vårt försvarsspel och killarna lyssnade vilket bara än mer understryker hur lyhörda denna grupp är för instruktioner. Matchbilden förändrades totalt när vi satte vårt presspel, krympte ytorna och skyddade spelytorna. Nu var det Norrbotten som var det spelförande laget och Västerbotten började spela långbollar som vår backlinje enkelt kunde vinna. Kevin Fredriksson gjorde mål direkt på hörna och vi hade flera möjligheter att avgöra matchen men avsluten var inte nog distinkta och matchen slutade 1-1. Kändes bra att visa för oss själva att vi kan korrigera fel under pågående match och vända matchbilden

Lördagen inleddes med träning där fokus låg på förhindra speluppbyggnad och på eftermiddagen var det dags för match mot Ångermanland igen men nu med matchtiden 2x40 minuter. Första halvleken var vår spelmässigt sämsta under helgen och vår speluppbyggnad fungerade inte alls. Endast tack vare en mycket bra backlinje med bla Elias Engström, Oliver Selström, Erik Fagerlönn, Kevin Fredriksson och Johan Lindmark kunde vi gå till paus med underläge 1-0. Efter en del skador i slutet på första tvingades vi göra några förändringar till den andra halvleken. I paus pratade vi om att prioritera att spela på utsidan om Ångermanland eftersom vi hade en mängd bolltapp centralt under den första halvleken. Leon Isaksson kom in som central mittfältare i andra halvlek och började omedelbart att fördela bollar på utsidan om deras första press vilket gjorde att vi fick upp spelet i planen och kunde etablera spelet. 1-1 kommer när deras försvar slår en passning till Viktor Mattsson som förvaltar läget och 2-1 till Norrbotten kommer några minuter senare när en hårt jobbande Jack Aronsson kommer runt på kortlinjen och hittar Viktor Mattsson som gör sitt andra mål i matchen. På ett bra distansskott kvitterar dock Ångermanland och har även ett läge att avgöra men Sebastian Gustafsson i målet räddar en poäng.

Lägret avslutades på söndag med match mot Gästrikland. Farhågor fanns att orken inte skulle räcka till efter en intensiv helg men vi gör vår bästa match och vinner rättvist med 1-0 efter att Oliver Selström tryckt in en hörna. Vi dominerade matchen och spelade oss igenom Gästriklands lagdelar på ett mycket bra sätt. Mittfältarna Jack Nilsson, Leon Isaksson, Kalle Strömbäck och Henke Berlin kom ofta rättvända i spelyta 1 och 2. Våra forwards Oliver Eriksson och Jack Aronsson var rörliga och spelbara hela tiden. Försvarsmässigt gör vi en väldigt bra match och vi släpper inte många avslut emot oss

Sett till resultatet gör vi en klart godkänd helg men det roligaste och viktigaste är hur vi kan se framsteg hos samtliga spelare. Vi ser hur vi träning för träning och match för match blir bättre och förstår hur det är vi vill spela fotboll i NFF P04

Utöver det sportsliga är det en fantastisk grupp killar som verkar ha roligt tillsammans och som tar ansvar på och utanför planen.

DFK Stefan Andersson och Håkan Isaksson