Norrlandslägret i Junsele- Flickor 2003

Vinst i samtliga matcher för Norrbotten F03 i Junsele!

20 förväntansfulla och fotbollsälskande tjejer åkte under torsdagen 24/5 till Junsele för att representera Norrbotten i det traditionstyngda Norrlandslägret.

Med i bussen söderut fanns tjejer från stora delar av Norrbotten, från Kiruna FF i norr till Gammelgården i Kalix, Luleå SK, Notvikens IK, Bergnäsets AIK, Lira BK och Sunderby SK från Luleå och slutligen Storfors AIK, Piteå IF och MSSK i Piteå i söder.

Smått pirrigt var det såklart på sina håll då tjejerna aldrig hade spelat mot andra distriktslag utan enbart seniorlag från Norrbotten.

Torsdag

På plats i Junsele väntade först en träning där vi tränade på vår speluppbyggnad och för första gången i år fick tjejerna komma ut och träna på naturgräs. Lite blygt och försiktigt började vi på plats, det var fortfarande en liten känsla av att lära känna varandra då vi inte haft möjligheten att köra några större övernattningsläger tidigare. Efter lite middag och dusch så väntade en officiell invigning där alla tjejer lite nervöst såg sig omkring och funderade på om inte alla motståndare egentligen var mycket större, läskigare, duktigare och mindre nervösa än oss. Då kvällen rundades av gick ett exemplariskt gäng Norrbottenstjejer till sängs och la sig för att sova fokuserade och taggade.

Fredag

Vi startade fredagen med en träning som hade fokus på att kunna kontra snabbt och effektivt. Mitt i träningen så inträffade dock en hemsk olycka när Linnéa Henriksson trampade lite fel och vred till knät. Sjukgymnast var fort på plats för att hjälpa men tyvärr var det ganska snabbt tydligt att det var färdigspelat för Linnéa denna helg, otroligt tråkigt och vi håller alla tummarna vi har för att det ska bli bra fort! Övrigt att notera från träningen är den kollektiva nervositetschocken som tjejerna upplevde när Pia Sundhage som är förbundskapten för F03 tittade på vår träning. Helt plötsligt blev passningarna lite skevare, skotten lite snedare och löpningarna lite stelare, som tur var så var det bara första gången som tjejerna visare en sådan nervositet!

På eftermiddagen var det äntligen dags för match! Vi inledde med en match mot Ångermanland där vi direkt tog tag i taktpinnen och styrde spelet på ett härligt sätt. Deborah Aittokallio agerade fint i mål och spelade långt ut i straffområdet med mycket boll vid fötterna, kanske var vi dock lite för naiva med passningarna stundtals och vi kunde även ha varit lite rakare i vårt spel. Efter ett tag får Ebba Nordmark en djupledsboll där hon pressar sig förbi försvararen med grym energi och trycker in 1-0 på ett skott som målvakten inte klarade av att hålla. Målet blev även segermålet i en match där vi tog en rättvis seger.

Andra matchen på fredagen stod mot Västerbotten, ett riktigt duktigt gäng som rivstartade mot oss och tog ledningen efter lite krångel i straffområdet. I det läget kändes det riktigt tungt för våra tjejer och vi oroade oss för att matchen skulle bli en plåga, dock visade det sig att Norrbottenstjejerna var byggda av ett segare virke än vi hade anat! Sakta men säkert arbetade vi oss in i matchen och när Miranda Viksten Waara dunkade in ett vackert långskott fick vi helt plötsligt en ny och stark tro på oss själva. Målet följdes senare upp av ett nytt vackert långskott i mål, denna gång av Ester Tannerdal efter fint väggspel med Ellen Danielsson och slutligen gjorde Ellen själv 3-1 på ett stenhårt skott i straffområdet. Seger mot ett riktigt bra lag vilket gjorde att tjejerna fick en ny och starkare tro på sig själva! Kvällen avslutades sedan med inspirerande tal och sång av Pia Sundhage för alla tjejer som gav både kloka råd och tänkvärda citat för ambitiösa spelare att ta med sig i sin jakt på framgångar.

Lördag

Lördagsmorgonen blev det tidig uppstigning för att hinna med ett morgonpass med temat försvarsspel och förhindra speluppbyggnad. Vi pratade mycket om att kunna hålla en hög press på motståndarna och försökte köra en lagom ansträngande träning med tanke på solen som stekte oss gyllenröda under hela helgen.

På eftermiddagen väntade en ny match, denna gång en repris mot Ångermanland uppe på natursköna Mon mitt i Junsele djurpark med ett gäng föräldrar, förbundskaptener och lamadjur som åskådare. Denna match hade vi bestämt oss för att spela lite rakare, tydligare och snabbare. Första halvlek var en rivstart med riktigt bra insatser från många spelare, Maja Westerberg styrde mittförsvaret på ett imponerande sätt och la fantastiska bollar framåt samtidigt som kollegan Ida Sundqvist Westerberg agerade rutinerat och täckte upp ytorna runtomkring. På centrala mittfältet styrde bland annat Bella Peruzzaro och Edith Åhlund upp spelet med fina kombinationer och genomskärare och slutligen kom även 1-0 när Ester Tannerdal fick en perfekt avvägd djupledsboll av Maja Westerberg som hon löpte sig fri på och avslutade i hörnet. Tack vare vår fina höga press får vi även 2-0 av Miranda Viksten Waara och 3-0 av Ebba Nordmark i början på andra halvlek vilket blir slutresultatet.

På lördag kväll genomförde vi först individuella samtal med samtliga tjejer för att lyssna in deras känslor, tankar och ge konstruktiv feedback kring deras spel för att sedan avsluta med att spana in Champions League finalen mellan Real Madrid och Liverpool på storbild i idrottshallen.

Söndag

Sista morgonen i Junsele och vi steg upp tidigt för att förbereda oss för en avslutande match mot Gästrikland. Tanken på att vi skulle kunna gå igenom hela Norrlandslägret med vinst i alla matcher kändes otroligt spännande. Samtidigt har vi rullat runt på en massa olika positioner där alla deltagit i match alla dagar och tvingat tjejer att spela på ovana positioner vilket de samtliga klarat med bravur. Framförallt har ett gäng spelare snurrat runt på ytterbacksplatser som de knappt aldrig varit i närheten av tidigare, otroligt roligt dock att se hur alla har vågat testa nytt och utmanat sig själva! Den sista matchen var kanske inte helt vår spelmässigt bästa men vi lyckas ändå vinna med 2-1 efter ett snyggt avslut av Frida Mörsare på en (som vanligt) kraftfull djupledslöpning efter passning av Ester Tannerdel och avslutningsvis 2-1 på en boll som trycktes in i målet på en trasslig situation av Linnea Westbom.

Vi avrundar helgen med en bussresa hem och kontrasterna är slående. Där tjejerna tidigare satt på ensamma platser och höll sig tysta är det i skrivande stund febril aktivitet och mingel mellan tjejer från olika lag och städer. Knutar har lossats och fotbollsälskande tjejer har fått spendera fyra grymma dagar tillsammans där de som pricken över i:t har fått visa vilken enorm talang som Norrbottens F03-årgång innehåller. Vi konstaterar även att vi nu har fått många ögon på oss inför utvecklingslägret i Halmstad vilket vi med glädje accepterar, Norrbotten har en fantastisk årgång på gång inom F03 och vi ska göra vårt bästa för att göra vänner, familj och fotbollsälskare stolta!

Fotbollshälsningar

Johan Erixon, DFK